Näin viihdyt parhaiten pitkällä kalareissulla

Välillä on mukavaa lähteä omia lähijärviä pidemmälle kalaan ja retket voivatkin venyä paikoitellen useiden päivien elleivät jopa viikkojen mittaisiksi. Tällaisen pitkän matkan ollessa kyseessä on pakkaamisen suhteen hyvä pysyä tarkkana, sillä auton nokkaa ei välttämättä aivan noin vain käännetä takaisin kotia kohti siinä vaiheessa, kun matkaa on taittunut jo reippaasti. Alla onkin muutama vinkki, jotka kannattaa pitää mielessä pitkää kalareissua varten pakatessa ja matkaa suunnitellessa.

Muista myös luppoaika

On hyvin epätodennäköistä, että tulet kalastamaan vuorokauden ympäri koko reissusi ajan. Ota siis huomioon myös väleihin mahtuva vapaa-aika, jonka haluat ehkä käyttää johonkin muuhun. Voit varustautua tähän jo, kun pakkaat reissua varten.

Mukaan kannattaa pakata esimerkiksi luettavaa rauhallisia hetkiä varten. Matkalaturia ei myöskään kannata unohtaa, sillä mobiilipuhelimesta voi olla hyötyä jo puhtaasti navigoinnin ja suunnistamisenkin kannalta, mutta toisaalta siitä voi saada myös paljon viihdettä lepohetkien ajaksi. Tarkoittaapa viihde sitten mobiilipelejä, salibandy tulospalvelun kurkkaamista tai suoratoistopalveluiden hyödyntämistä, on puhelimen akun kestosta hyvä pitää matkalla huolta.

Toisaalta itse kalastuksestakin voi tehdä viihteellisempää, mikäli rauhallinen harrastaminen ja saaliin odottaminen alkaa jossain vaiheessa kyllästyttää. Jos mukanasi on retkiseurue, voitte hyvin pistää pystyyn esimerkiksi vedonlyönnin parhaasta kalasaaliista ja sopia yhdessä jostakin palkinnosta voittajalle. Omasta harrastuksesta vedon lyöminen voi olla aivan yhtä viihdyttävää kuin urheiluvedonlyönti kunhan mukana on sopiva porukka joka ei pelkää pientä kilpailua. Jos kalastus on teille säännöllinen ja usein toteutuva harrastus, voitte asettaa vedon myös pidemmälle aikavälille ja pitää kirjaa kunkin kalaretken tuloksista, joiden perusteella voittaja valikoituu aina esimerkiksi vuoden välein.

Varustaudu vaihteleviin sääolosuhteisiin

Kalastus on ympärivuotinen harrastus ja Suomen sääolosuhteet ovat parhaimmillaankin hyvin arvaamattomat. Viisainta on varautua pukeutumaan mahdollisimman kerroksittain niin, että vaatekerroksia on helppo riisua ja pukea takaisin tarpeiden mukaan. Suositeltavaa on pakata ainakin yksi kunnollinen kerrasto, joka pitää sekä kylmää että hillitsee hikoilemista. Päällimmäisen vaatekerroksen olisi suotavaa pitää myös sadetta, sillä sen mahdollisuus on aina korkea erityisesti jos retkesi ajoittuu syksylle tai alkutalvelle. Jos retki tapahtuu keskellä talvea, on lämpimien vaatekerrosten valitseminen erityisen tärkeää, sillä kun vietät pitkiä aikoja ulkona ja suhteellisen paikoillasi seisten, sinun tulisi pystyä suojaamaan myös pääsi, kasvosi ja kätesi kunnolla.

Toisaalta kesäisillä retkillä sinun on pystyttävä samasta syystä suojaamaan kunnolla pääsi auringonpistosten varalta. Ota mukaasi myös vahvaa, spf 50 aurinkosuojaa ja muista lisätä sitä ihollesi parin tunnin välein, sillä vesi heijastaa aurinkoa ihollesi entistä enemmän ja palamisen vaara on todellinen. Varaudu myös kevyillä, hyvin hengittävillä pitkähihaisilla ja -lahkeisilla vaatteilla suojataksesi ihoasi auringolta. Aurinkolasit voivat olla tarpeen vuodenajasta riippumatta, mutta erityisesti kesällä.

Pakkaa helppoja ruokatarpeita

Ruokailusi riippuu luonnollisesti hieman siitä, miten tulet retkelläsi majoittumaan. Aiheellista on joka tapauksessa pakata kevyitä välipaloja, jotka eivät vaadi juurikaan valmistamista vaan niitä voi napostella helposti kalastuksen ohessakin. Tällaisia voivat olla esimerkiksi erilaiset hedelmät ja pähkinät tai proteiinipatukat. Näitä on helppo pakata mukaan paljon eivätkä ne vaadi mitään säilyäkseen hyvinä matkan aikana.

Mikäli tulet leiriytymään teltassa, ovat hyviä eväitä esimerkiksi valmiit annospastat ja -puurot, joihin tarvitsee lisätä pelkkä kiehuva vesi. Toisaalta jos sinulla on mahdollisuus ruokien kylmäsäilytykseen, niin makkarahan on se kaikkein perinteisin leirinuotioruoka. Loppupeleissä lähes kaikki ruoat ovat mahdollisia valmistaa nuotion yllä, mikäli sinulla on asiaan oikeat varusteet. Jokaisen pitkän kalastaessa vietetyn päivän tietenkin kruunaa oman kalasaaliin perkaaminen ja valmistaminen.