Muisteletko kaiholla lapsuuden kesiä, kun illat pystyi istumaan rannalla onkimassa ja kuuntelemassa luonnon ääniä, aaltojen kohinaa tai grillissä tirisevää makkaraa? Ehkäpä mietit mihin kaikki se aika katosi ja haluat taas päästä kiinni rakkaaseen harrastukseen. Kalastuksen aloittaminen on helppoa ja muutamalla perusniksillä saat hyvän pohjan harrastukselle, josta voi tulla jopa eliniän kestävä tapa. Aloittamiseen ei todellakaan vaadita paljoa.
Kalastuksessa on eri menetelmiä
Yksinkertaisimmillaan kalastus on onkimista tai jäällä pilkkimistä. Onkimiseen tarvitsee ainoastaan siiman, koukun ja mahdollisesti kalastajalla voi olla myös vapa, johon siima kiinnitetään. Siiman voi toki kiinnittää myös läheiseen oksaan tai puuhun, jotkut ovat sitoneet niitä varpaisiinsakin. Koukkuun voi käyttää syöttinä matoa, joita löytyy kesäisin helposti maasta kaivamalla tai esimerkiksi läheisestä kompostista. Koukkuun on usein kiinnitetty myös koho, joka liikahtaa alaspäin tai painuu kokonaan pinnan alle, kun kala on koukussa.
Onkimalla saa usein erityisesti siikaa ja ahventa. Kun kala on saatu vedestä, se tulee joko päästää mahdollisimman pian takaisin tai tainnuttaa kalikalla ja tappaa se nopeasti turhan kärsimyksen estämiseksi. Jos kala on vahingoittunut pahasti koukusta, ei sitä kannata päästää elävänä takaisin veteen, sillä se todennäköisemmin kuolee hitaasti kituen kuin toipuu enää ennalleen.
Pilkkimisessä onkiminen tapahtuu jäähän tehdystä pienestä avannosta. Tärkeimmät varusteet ovat onkivapa ja siihen kuuluvat siimat ja koukut, jääkaira ja lämpimät vaatteet. Myös sohjon poistamiseen soveltuva kauha on hyödyllinen. Tarpeen mukaan voi harkita myös lämpöpusseja ja kuumaa juomaa termokseen. Jos pilkillä aikoo viettää pitkään aikaa, on myös jonkinlainen jakkara tai taitettava retkituoli mukavampi istuma-alusta kuin kylmä jään pinta. Usein myös jäänaskalit ovat kätevä lisä oman turvallisuuden takia. Pilkkimisessä voi käyttää erilaista viehettä, joista yleisimmät ovat pystypilkki ja painokoukku.
Pilkkiminen tai onkiminen eivät kumpikaan vaadi erikseen kalastuslupaa eli niitä saa siis tehdä ilmaiseksi kaikkialla muualla paitsi koski- ja virtapaikoilla, joissa vaelluskalat käyvät kutemassa. Joillain alueilla saattaa olla myös erikseen onkimis- ja pilkkimiskieltoja, kuten vapakalastusalueilla, jotka määrittää metsähallitus. Nämä on hyvä varmistaa erikseen suunnatessaan ongelle.